Vertaistuki, uusperhe ja niihin liittyvät keskusteluryhmät on ihania. Ennen muinoin ne kokoontuivat kasvotusten ja etsittiin yhdessä ratkaisua mieltä polttavaan ongelmaan, jotka jäivät ongelman osapuolelle hautumaan mieleen ja auttamaan ratkaisun kirkastumisessa.

Tämä on kuitenkin muuttunut, kun kasvotusten tapaamisen tilalle on tullut netin kautta kokoontuvat vertaisryhmät, joissa keskustelua käydään 24/7

Miten useimmat netin vertaisryhmät toimivat uusperheellisille?

Raija: voi että mua ärsyttää tuo miehen eksä! Taas se keksi, että bonusten pitää meidän viikonloppuna käydä synttäreillä. Meidän pitää nyt kuskata niitä edestakaisin. Olis ollut kiva tehdä jotain yhdessä!

Tiina: joo, meillä sama. AINA on jotain suunniteltu eikä ikinä saada tehdä mitään kun toinen säätää aikataulut valmiiksi.

Kaisa: meillä eksä kanssa säätää asioita ihan liikaa. Mä en jaksa koko ihmistä ja bonukset vaan kaikkeen kivaan sanoo ”Nokun äiti sano”. Pysyisi omalla tontillaan 😤

Raija: älkää ymmärrätkö väärin, menee meillä kyllä välillä ihan hyvin sen kanssa.

Sisko: joo mutta se kyllä pahenee! Kohta se ei ikinä jätä teitä rauhaan!!!

Tiina: joo, näin se meilläkin alkoi. Hyvä ettei nykyään ole minuuttiaikataulussa tehty kun bonukset tulee meille 🤨

Raija: voi apua! Tälle pitää kyllä nyt laittaa stoppi! Miten mä saan ton miehen uskomaan että sille naiselle pitää laittaa rajat?

Sisko: sanot sille ihan suoraan ja käsket pysymään tiukkana. Varmaan se eksä alkaa uhkailemaan vaikka millä, mutta sanot että pysyy vaan tiukkana!

Tanja: joo, suoraan näille pitää sanoa, ei muuten tule mitään kun ei ne meinaa uskoa.

Muutaman hetken tunteentuuletus muuttuu haaskasaaliiksi netin vertaisryhmässä. Se lietsoo alkuperäiselle tunteentuulettajalle pahimmillaan perheriidan, joka ulottuu mahdollisesti myös ulkopuolella oleviin sukulaisiin.

Miksi näin?

Tämä ei ole kenenkään yksittäisen keskustelijan syy. Se on meillä kollektiivinen, aikojen saatossa opittu malli, jonka murtaminen voi olla haasteellista kaikkien muiden toimiessa samalla tavalla.

Ihmisen mieli on taipuvainen negatiiviseen ajatteluun. 80% ajatuksistamme on negatiivisuuteen taipuvaisia ja sen vuoksi kielteiset ajatukset ovat meille tahtomattamme yleisempiä.

Kun tähän lisää x määrän henkilöitä, negatiivisuus saa exponentiaaliset vaikutukset.

Jos ensimmäinen kommentti on positiivis -sävyinen, keskustelu on todennäköisesti kokonaisuudessaan positiivisempi. Usein kynnys olla eri mieltä on kuitenkin korkeampi. Eri mieltä olemisesta voi saada melkoisen määrän lokaa niskaansa ja harva meistä on valmiita ottamaan tätä riskiä. Nämä positiiviset keskustelut myöskin tuntuvat useammin kuivuvan kokoon nopeammin kuin negatiivisen kierteen keskustelut.

vertaistuki uusperhe

Negatiivinen kierre uusperheessä

Muistan joskus vuosia sitten saaneeni uusperheneuvojalta vinkin uusperheeseen liittyvään haasteeseeni: ”Teidän pitäisi nyt katkaista se negatiivinen kierre”. Paras neuvo, jonka olen ikinä saanut uusperheasioissa, ja siksi haluan jakaa sen kaikille eteenpäin.

Negatiivinen kierre voi syntyä ihan parista kielteisestä asiasta, jotka tapahtuvat. Kun ne tapahtuvat sopivasti peräkkäin, syntyy kierre, joka vaan jatkuu ja jatkuu negatiivisilla tapahtumilla, ellei sitä tietoisesti katkaise.

Kun kierteen saa käännettyä positiiviseen suuntaan, alkaa tapahtua lisää positiivisia asioita ja siten koko uusperhe-elämän suunta ja tulevaisuus alkaa näyttämään paremmalta. Helppoa se ei aina kuitenkaan ole.

Vertaistuki uusperhe ja negatiivinen kierre

Kun omassa perheessä kääntää negatiivista kierrettä positiiviseen, ei kannata jäädä vertaisryhmien negatiivisen keskustelukierteen vangiksi. Jos vertaisryhmissä haluaa hengata, kannattaa suojata itseään negatiivisuudelta ja tiedostaa näiden vaikutus mieleen, ettei omassa mielessään antaudu negatiiviseen kierteeseen ja tuo sitä omaan perheeseensä.

Tämän riskin vuoksi netin vertaisryhmät ovat haitallisia uusperheelliselle.

Erityisesti siinä hetkessä, kun joku asia tuntuu olevan pielessä, saat helposti muilta ns. ”vettä myllyyn”, lähdet ajatuksinesi negatiiviselle kierteelle ja asiat saavat suuremman mittakaavan, kuin ne ehkä todellisuudessa ansaitsevat.

Vertaisryhmät tukevat myös oppimiamme haitallisia toimintamalleja, muista vian etsimistä tai muiden syyttelyä. Tosiasiassa kun voimme muuttaa vain omia ajatuksiamme ja tekemistä – tätä harvoin vertaisryhmässä sanotaan. Tämän lisäksi väärinymmärrykset ja tulkinnat voivat myös aiheuttaa aivan tarpeetonta pahaa mieltä, joka vaikuttaa myös teidän perheenne ilmapiiriin.

Vertaisryhmässä uusperheen negatiivisen kierteen katkaiseminen voi olla todella haasteellista. Niissä ajatuksilleen voi saada näennäistä tukea, joka voi pahentaa tilannetta perheessänne. Perheessä keskustelunne toinen osapuoli saattaa olla autuaan tietämätön koko nettikeskustelusta, jossa ”kaikki muutkin on mun kanssa samaa mieltä tästä asiasta”, ennen kuin hän on ehtinyt kissaa sanoa.

Katkaise negatiivinen kierre

  • Vertaisryhmistä kannattaa poimia vain joko ne hyvät asiat, jos niitä on.
  • Jos netin vertaisryhmät tuntuvat liian kuormittavilta, eroa niistä tai ainakin lopeta niiden seuraaminen.

Jos olet oikeasti valmis ottamaan teidän uusperheen hyvinvoinnin ja onnellisuuden omiin käsiin ja unohtamaan nämä muiden haitalliset neuvot, lue tämä postaus.