Uusperheen perheytyminen vie aikaa, mutta sitä voidaan edesauttaa erilaisilla tehtävillä. Tekemistä kaivataan muutenkin: ”Mitä tänään tehtäisiin?” on hyvin tyypillinen kysymys, jos ei ole etukäteen sovittua menoa ja tekemistä. Joskus on hyvä hieman pitkästyä, mutta myös jättää aikaa yhteiselle tekemiselle ja yhdessä olemiselle. Perheytymisen edistämiseksi on hyvä tehdä erilaisia, kaikille ainakin jollain tasolla mielekkäitä asioita. Vaikka uusperhe on todella harvoin ensiperheen kaltainen dynamiikaltaan, eikä sitä pidä edes tavoitella, voi perhe silti viihtyä yhdessä. Kokosimme tähän kirjoitukseen muutamia yhdessä tehtäviä asioita, joita voitte perheessänne kokeilla.

Uusperheen perheytyminen lähtee tahtotilasta. Kaksi aikuista valitsee toisensa ja haluaa jakaa elämänsä. Tämä luo perustan ja tahdon yhteiselle perhe-elämälle. Lapset ei kuitenkaan valitse uusperhettä, eikä ihmisiä siinä. Sen vuoksi on hyvä tehdä konkreettisia toimia perheen ja kulttuureiden yhtenäistämisessä.

Kiintymyssuhteet ja me -henki ei synny hetkessä vaan vie aikaa. Siksi aikaa tuleekin antaa – niin parisuhteelle kuin perheellekin. Yhteistä historiaa aletaan luomaan parisuhteen ja saman katon alle muuttamisen alussa. Ensimmäisen vuodenkierron aikana ei ole vielä yhtään yhteistä muistoa samankaltaisista tilanteista vaan kaikki on uutta ja ehkä ihmeellistäkin.

Keinoja me -hengen luomiseen

Yhteinen tekeminen voi tuoda perhettä tehokkaasti yhteen luoden uusia muistoja. Yhteinen tekeminen voi olla ihan mitä tahansa: pelit, retkeily, harrastukset. Myös erilaiset ryhmäytymisharjoitukset voivat olla hyvä tapa, niissä pääsee myös tutustumaan toisiin tehokkaasti.

  • Geokätkeily: erinomainen tapa liikkua ja etsiä kätköjä yhdessä. Vihjeiden perusteella etsittävät kätköt myös lisäävät yhdessä pohtimista ja ongelmanratkaisua. Näitä taitoja tarvitsee perheessä muutenkin. Lisää geokätkeilystä voi lukea Geokätkeily -sivustolta.
  • Aarrejahti: jos geotkätkeily tuntuu liian monimutkaiselta toteuttaa tai perheessä on pienempiä lapsia, aloittakaa aarrejahti kotona. Vaikka ne karkkipäivän karkit jonnekin jemmaan, joiden luo johtaa aarrekartta tehtävineen.
  • Fiilisjana: jokainen voi asettaa oman esineen tai asettua itselle kuvitteelliselle janalle sen mukaan, onko positiivisia vai ikäviä tunteita perheen sen hetkisessä tilanteessa.
  • Kuvaharjoitus: yhteisen tekemisen jälkeen, valitkaa postikortteja, erilaisia kuvia tai etsikää lehdestä sopiva kuva, miltä nyt tuntuu ja kertokaa se toisillenne. Näin saatte vahvistettua yhdessä tekemisen positiivista kierrettä.
Uusperheen perheytyminen Yhteinen tekeminen uusperheessä

Ensisijaisesti joukkueille suunnattuja harjoituksia löydät mm Mieli ry verkkosivulta. Googlesta löytyy myös hyviä vinkkejä ryhmäytymiseen ja joukkuehenkeen liittyvillä hakusanoilla.

Myös tunneyhteyden lisääminen on tärkeää uusperheessä. Uusperheet ovat tutkitusti kiinnostuneempia parisuhteen ylläpitämisestä ja tunneyhteyden kehittäminen ja ylläpitäminen on erittäin yksinkertainen tekijä parisuhteen laadun parantamiseksi. Lue lisää Tunneyhteyden ylläpitämisestä parisuhteessa.