Me Naisissa oli juttu ”Painajainen uusperheessä” jossa tartuttiin hieman arkaankin aiheeseen: uusperhettä kiusaavaan ex-puolisoon. Uusperheen ongelmat ovat melko yleisiä ja vertaisfoorumeita seuratessa tämä vaikuttaa olevan aika yleinen bonusvanhempien mielestä. Millaista se kiusaaminen sitten on?

Kiusaaminen tosiaan tuntuu olevan melko yleistä, enemmän löytyy ”hankalia eksiä” kuin bonusaikuisen kanssa toimeentulevia. Kiusaamisen muodot vaihtelevat, pienestä asioiden hankaloittamisesta tapaamisten loppumisen uhkailuun, perättömiin lastensuojeluilmoituksiin tai muuhun viranomaishankaluuksiin. Osa tarinoista tuntuu hyvinkin hurjilta ja saa ajattelemaan, että luojan kiitos meillä ei ole (sentään) tuollaista.

Kiusaamisen kasvot ovat kuitenkin monet ja ne voivat hankaloittaa uusperheen elämää hyvinkin paljon. Uusiin ihmisiin tutustuminen ja uusien suhteiden muodostuminen perheen sisällä voivat tämän vuoksi hankaloitua hyvinkin paljon ja seuraukset sen myötä voivat olla kauaskantoiset. Pahimmillaan suhde bonusaikuisen ja lasten välille jää kokonaan muodostumatta tai jää hyvin pinnalliseksi joka vaikeuttaa perheytymisen tunnetta muutenkin haastavassa tilanteessa.

Uusperheen ongelmat

Kiusaamisen taklaaminen voi olla hankalaa, mikäli se tapahtuu lasten välityksellä, koska toisessa kodissa tapahtuvaa ei voi kontrolloida millään tavalla. Usein perheessä koetaankin voimattomuutta koska asiasta voi ainoastaan keskustella lasten kanssa ja siten yrittää oikaista mahdollista mustamaalaamista tai virheellistä tietoa. Lapsen ja vanhempien välinen suhde vaikuttaa tämän onnistumiseen paljon, lapsen solidaarisuusristiriita voi osoittautua liian voimakkaaksi tekijäksi kiusaamistilanteiden ratkaisussa.  

Katso video Uusperheen ongelmat – kun ex-puoliso kiusaa uusperhettä ja vinkit ratkaisuksi kiusaamiseen

Kiusaaminen voi olla todella raskasta henkisesti ja kuormittaa uusperhettä ja aikuisten välistä parisuhdetta erittäin paljon. Uusperheen parisuhde on keskiössä perheessä ja siihen ulkopuolisten toimesta ”iskettävää kiilaa” voi olla vaikea hyväksyä, erityisesti mikäli siihen ei voi vaikuttaa. Muihin erottajiin voi vaikka katkaista välit kokonaan, mutta lasten toiseen vanhempaan se on haastavaa.

Uusperheen ongelmat: perheen sisäistä vai jotain muuta?

Uusperheessä usein riittää mitä erilaisempia haasteita, epävarmuutta ja vastoinkäymisiä monella tapaa. Jokaiselle meistä, olitpa uusperheessä tai jossain muussa perhemuodossa, ettei aikuisen ihmisen kiusaamista tarvitsisi enää kenenkään kestää. Valitettavasti tämä voi kuitenkin osoittautua todellisuudeksi, jolloin selvitymiskeinoja tilanteeseen on löydettävä muualta. Meidän perheen kokemuksia voit lukea Muutosten helmikuu -kirjoituksesta.

Vaikka asia kohdistuu uusperheeseen ja sen voisi ajatella olevan uusperheen ongelma, voi sen kuitenkin päättää jättää perheen ulkopuolelle. Tosiasiahan on, että kiusaava ex puoliso kokee jotain, joka ei hänelle kuulu ja purkaa pahaa oloaan entisen puolison uuteen onneen. Joskus tilanteen sellaisenaan hyväksyminen ja siitä mahdollisimman vähän välittäminen riittää pienentämään ongelmaa teidän perheessänne. Muistan yhden parin, joka oli päättänyt, etteivät muiden aiheuttamat aallot heidän uusperhevenettään heiluta. Aaltoja voi olla ja vene voi vähän keinahtaakin, muttei aiheuta liikaa aallokkoa.

Muista, että et ole tilanteessa yksin. Uusperheen ongelmat eivät ole yksin kannettavat. Sinulla on puoliso, jonka kanssa voitte jakaa tätä hankaluutta ja antaa toisillenne voimia selvitä vaikeimmista paikoista. Myös vertaistukea on saatavilla, moni perhe käy juuri samankaltaista tilannetta kanssasi läpi.

Uusperheneuvojakoulutuksen päättötyönä tein Bonusmutsin työkalupakin, josta löytyy apua tähänkin haasteeseen. Ilmoittaudu mukaan ILMAISEEN Webinaariin, jossa kerron tästä lisää.