Parisuhde uusperheessä voi kohdata erilaisia haasteita kuin ensiparisuhde. Uusparisuhteen kehrä on se koknaisuus, joka muodostuu uusperheen moninaisuudesta. Kehrän keskiössä on uusparisuhde, jonka ympärille eri ulottuvuudet asettuvat. Me Uusperheellisellä ollaan sitouduttu auttamaan teitä niin perheen kuin parisuhteen hoitamisessa, nappaaa alta kolme vinkkiä uusparisuhteen hoitoon.

Uusperheessä ei enää voi ylläpitää oletusta, että on toisen ”elämän rakkaus” vaan usein uusperheellisellä on aiempia, merkittäviä parisuhteita, jotka lasten kautta vaikuttavat tähänkin perheeseen. Tämän vuoksi uusperheessä on hyvin yleistä tuntea jonkin asteista ulkopuolisuuden tunnetta ja jokaisen henkilökohtainen menneisyys vaikuttaa siihen, miten hyvin tätä tunnetta sietää. Mikäli nämä tunteet ovat voimakkaita, voi uusperhe-elämä tuntua erittäin hankalalta ja mielessä voi pyöriä eroajatuksia.

Uusperheen haasteen on ulkopuolisuuden tunteen lisäksi aiemman eron hyvittely omille lapsille, joka voi muodostua ongelmaksi parisuhteessa. Tämän tiivis symbioosi voi aiheuttaa puolison jäämisen sen ulkopuolelle. Ulkopuolisuuden tunteen lisäksi tämä voi jättää parisuhteen kehittymisen vajaaksi, eikä syvää yhteyttä pääse syntymään. Tunneyhteyden ylläpitäminen on yksi keino ylläpitää läheisyyttä ja rakkauden tunnetta uusperheessä.

Parisuhde uusperheessä – Kolme helppoa vinkkiä uusparisuhteen hoitoon

  • muista, miksi rakastuit puolisoosi ja kerro se myös hänelle säännöllisesti
  • osoita rakkautta ja halua
  • älä jumitu riitatilanteessa syyttelyyn vaan etsi ratkaisuja rakentavasti

Pohdi kumppanisi kanssa, miten haluatte tulla kohdatuksi tässä parisuhteessa. Millaisia asioita arvostatte ja toivotte. Näihin tarpeisiin vastaaminen ja toisen huomioiminen ei vaadi shampanjaa ja vaahtokarkkeja vaan se on mahdollista pienillä teoilla arjen lomassa.

Parisuhde uusperheessä

Uusperheen parisuhteen haasteeksi voi muodostua suhde entiseen elämään. Erityisesti perheen mies voi kokea tässä hankaluutta, toisaalta hän haluaa miellyttää lastensa äitiä, mutta tuntee voimakasta solidaarisuutta nykyistä puolisoaan kohtaan. Uusi (avo)vaimo voi kokea vääryyttä, mikäli entinen puoliso tai muut perheeseen kuulumattomat, yrittävät vaikuttaa uusperheen elämään. Onkin tärkeää rajata ulkopuolelle niiden ihmisten vaikutus, jotka eivät perheeseen kuulu. Jokaisella perheellä on oikeus laatia omat tapansa siten, että perheenjäsenet saavat vaikuttaa niihin haluamallaan tavalla.

Uusparisuhteessa on hyvä miettiä, mitä ei halua vanhasta parisuhteestaan tuoda tähän mukaan. On myös hyvä pohtia, miten haluaa toimia ja kohdata toisen eri tavalla. Usein uusparisuhde ei pääse muodostumaan ja kasvamaan rauhassa, kuten ensiparisuhde, joten on tärkeää muistaa ylläpitää ja hoitaa parisuhdetta arjen lomassa.

Parisuhde uusperheessä kohtaa usein uudenlaisia haasteita, mutta ne eivät ole mitenkään ylitsepääsemättömiä. Uusparit hakeutuvat usein herkemmin hakemaan apua, mikä on hyvä asia, koska heidän eroriskinsä on suurempi kuin ensipareilla. Avun hakeminen ei ole merkki heikkoudesta vaan siitä, että tämä parisuhde on merkittävä ja siihen halutaan panostaa. Joskus on hyvä saada erilaista, tuoretta naäkökulmaa, joka avaa muodostuneiden solmujen aukaisemisessa.